Μία ιδιαίτερη συνταγή έδωσε σήμερα Τετάρτη στους ακροατές του Σοκ FM η Μαρία.
Μπέργκερ με φιλέτο κοτόπουλου και κέτσαπ τσιπότλε
Υλικά
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 λεπτά φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, περίπου 120 γρ. το καθένα
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ
- 4 λεπτές φέτες λουκάνικο τσορίθο (ή ελληνικό πικάντικο λουκάνικο)
- 1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες 4 κουτ. σούπας ξινόκρεμα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Κέτσαπ τσιπότλε
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 5 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού πάστα τσιπότλε
Διαδικασία
Για την κέτσαπ Τσιπότλε
- Για το μπέργκερ με φιλέτο κοτόπουλου και κέτσαπ τσιπότλε, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 30 δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, διαλύοντας τις ντομάτες με μια κουτάλα.
- Προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη και την πάστα τσιπότλε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κέτσαπ τσιπότλε να κρυώσει.
Για το Μπέργκερ
- Αλείφουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι-γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το κοτόπουλο για 10-15 λεπτά, γυρίζοντας μία μόνο φορά, μέχρι να ψηθεί καλά.
- Το βγάζουμε από την γκριλιέρα και το διατηρούμε ζεστό.
- Στο τηγάνι-γκριλιέρα βάζουμε τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα ψήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να φρυγανιστούν ελαφρώς.
- Τα βγάζουμε από την γκριλιέρα.
- Στη συνέχεια, βάζουμε τις φέτες τσορίθο και τις ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανές.
- Βάζουμε στα ψωμάκια το κοτόπουλο, το τσορίθο, τις φέτες αβοκάντο, μια κουταλιά ξινόκρεμα και μια κουταλιά κέτσαπ τσιπότλε.
- Σερβίρουμε το μπέργκερ μας με πατατάκια πασπαλισμένα με λίγη σκόνη τσίλι.
Προετοιμασία 15′
Μαγείρεμα 45′
Σύνολο: 1 ώρα